Biyopsi
Görüntüleme eşliğinde iğne biyopsisi, tıbbi görüntüleme yöntemiyle vücutta saptanmış olan bir anormal görünümün tanısını koyabilmek ve kesinleştirebilmek için görüntüleme yöntemi rehberliğinde, görünüme iğne ile ulaşarak yapılan örnekleme işlemidir. Alınan örneğin patolojik değerlendirilmesi sonrasında tümörün kanserli olup olmadığı, hangi tür doku ve hücrelerden oluştuğu gösterilerek tanısı sağlanabilir. Bu amaçla, başlıca ince iğne ve kalın iğne olarak adlandırılan iki tür iğne kullanılır. İnce iğnelerle alınan örnekler daha çok hücresel değerlendirmeye olanak verir. Kalın iğneler ise dokusal örnek alır. Biyopsinin ince mi yoksa kalın iğne ile mi yapılacağı, biyopsisi yapılacak görünümün radyolojik özelliklerine, şüpheli görünümün nerede olduğuna ve patoloji uzmanının beklenti ve önerilerine göre belirlenir.
Biyopsi işlemi, çoğu zaman lokal anestezi ile yapılır. Genel anestezi çok nadiren gerekli olur. İşlem öncesi kanama riskinizin bilinmesi önemlidir. İşlemden önce aspirin ya da kan sulandırıcı bir ilaç kullanıyorsanız bunu 5 güne kadar bir süre bırakmanız gerekecektir. Özellikle derin ve çok kanlanan dokularda, kalın iğne kullanılan biyopsilerde kanama riski daha çok dikkate alınmalıdır.
Biyopsi işleminden sonra takip, işlemin riskine göre değişir. Genellikle birkaç saat gözlem gerekebilir. İğne giriş yerinde kesi ve dikiş olmadığından yara iyileşmesi hızlı olur ve buradaki pansuman yaklaşık 3 gün sonra çıkarılıp banyo yapılabilir. Özellikle tiroid ya da meme gibi yüzeysel dokuların biyopsilerinde işlem sonrası kısa bir gözlem yeterlidir. Takibe genellikle gerek duyulmaz.