ESWT – EDSWT
ESWT Tedavisi
ESWT, Türkçe adı ile şok dalga tedavisi, vücut dışında oluşturulan ultrasonik ses dalgalarının tedavi seviyesinde bir enerjiye dönüştürülüp şok dalgaları şeklinde, özel bir başlık aracılığı ile rahatsızlığın bulunduğu vücut bölgesine uygulanan ve doku bütünlüğünü bozmayan yeni nesil bir tedavi şeklidir. Doku seviyesinde bulunan damarlar ve çevresinde yer alan kök ve olgun hücrelerin uyarılarak, iyileşmeyi ve yenilenmeyi arttırıcı mikrotravmalar oluşturulur.
ESWT ‘ nin Ürolojide ki yeri
ESWT ürolojide şu an itibari ve yapılan çalışmalar ışığında 3 ana hastalıkta kullanılmaktadır.
1. Sertleşme sorunu: ( Erektil disfonksiyon) Peniste sertleşmeme olarak görülen, genellikle hormonal ve anatomik yapıdaki bozukluklar ile seyreden bir hastalıktır.
2. Peyroni hastalığı: Peniste oluşan fibrotik plaklara bağlı peniste şekil bozukluğu, ağrılı sertleşme ve penis eğriliği yapan ilerleyici bir hastalıktır.
3. Kronik prostatit: Günümüzde yapılan yeni sınıflamadaki adı “Kronik Pelvik Ağrı Sendromudur”. Özellikle genital bölgede ağrı ile giden kesik kesik işeme, sık idrara çıkma ve idrarda yanma şikayetlerinin de görülebildiği tedavi protokolü çok net olmayan bir hastalıktır. Sıklıkla BPH (prostat hastalığı) ile karıştırıldığı için çok geç tanı almaktadır.
Günümüzde Avrupa Üroloji Birliğinin Kılavuz kitaplarında ESWT 1.Basamak tedavi (first line treatment) olarak yer almaktadır.
ESWT Tedavisi Nasıl Etki Eder?
Ultrasonik şok dalgalarının oluşturmuş olduğu mikrotravmalar neticesinde rahatsızlığın olduğu bölgede aktive olan yeni damar ve doku oluşurmakla görevli olgun ve kök hücreler bölgenin daha fazla kanlanmasını arttırarak, doku düzeyinde kalıcı bir iyileşme sağlamaktadır. Damarlar kendilerine ait basınç sensörleri olan hormon salgılayan birer organdır. Yapılarında oluşan bozukluklarda doğal bypasslar oluşturarak yapılarını korurlar. İşte ESWT şok dalgaları yapılarını yenileyemeyen bu damar ve dokuların bu özelliklerini tekrar çok yüksek düzeyde aktive ederek etki eder.
ESWT Tedavisinin Üroloji Dışında Kullanımı Var Mıdır?
ESWT sadece Ürolojilojide değil tıbbın diğer branşlarında da kronikleşen ve çözümü zor hastalıklara yeni bir tedavi protokolü sunmaktadır. Ortopedi de donmuş omuz, topuk dikeni ve sinovitlerde, fizik tedavide dorsalji ve ve diğer ağrılı kas hastalıklarında, kardiolojide koroner hastalıklarda da kullanılmaktdır.
ESWT Tedavisi Nasıl Yapılır?
ESWT tedavisinin 1 kür tedavisi 6 seanstan oluşmaktadır. (Dünya literatüründe, ağır sertleşme sorunu olan hastalarda ve peyroni hastalarında en az 12 seans önerilmektedir.) Tedavi protokolü doktor ve hasta koordinasyonu ile genellikle 3 hafta içinde haftada 2 seans yapılarak tamamlanır. Seanslar her gün de yapılarak 6 günde 1 kür tamamlanabilir. Seanslar 15-20 dakika kadar sürmektedir. Hastaneye yatış, anestezi gerekmemektedir. Prosedür ağrısız, rahatsızlık vermeyen genital bölgeye dışarıdan ultrasonik başlık ile bölgesel bir tedavidir.
ESWT Tedavisinin Avantajları Nelerdir?
ESWT tedavisinde hasta hastaneye yatmadan ayaktan tedavi olur ve seanslarından sonra günlük işlerine hiçbir sorun yaşamadan devam edebilirler. Hastaların tedaviye uyumu açısından en büyük kolaylığı ağrısız ve anestezi gerektirmeyen yeni nesil bir tedavi sunuyor olmasıdır. ESWT ile yapılan çalışmalarda şu ana dek bildirilen özellikli bir yan etki yoktur. Bu alanlarda yapılan diğer tüm tedavi protokollerinden daha başarılı olduğu da yapılan çalışmalarda gösterilmektedir.
ESWT Hangi Hastalıklarda/Durumlarda Uygulanmaz?
Penil bölgeyi içine alan cild veya yumuşak doku kanserlerinde, Cild altı kanamaya yol açabilecek kanama bozukluğu yapan hastalıklarda ve Penil cerrahi sonucu protez uygulaması ( mutluluk çubuğu ) yapılan hastalarda uygulanması tavsiye edilmemektedir.
Hasta Ne Zaman Etkisini Fark eder?
Her hastanın iyileşme süreci veya süresi bir diğerinden farklılık göstermektedir. Seansların bitiminden itibaren genel olarak 1 ay içerisinde etkileri görülmeye başlanır ve süreç yeni damarların tam olarak oluşması ve doku bütünlüğü ve kalıcılığı sağlanana kadar giderek artarak devam eder