Dijital Mamografi
Kadınlarda en sık görülen kanser göğüs kanseridir. Kansere bağlı ölümlerin en sık nedeni kadınlarda meme kanseridir.
Meme kanserinin erken teşhisinde kullanılan dijital görüntüleme yöntemi mamografidir. Dünya Sağlık Örgütü, Amerikan Kanser Enstitüsü ve Türk Radyoloji Derneği 40 yaşından itibaren herhangi bir şikayeti olmasa bile tüm kadınlara yılda bir mamografi çekilmesini önermektedir.
Geleneksel sistem görüntü kaydedicilerin yerini dijital dedektörlerin almasıyla Dijital mamografi ortaya çıkmıştır. Dijital fotoğraf makinelerinde olduğu gibi, görüntünün fotoğraf plağında değil dijital ortamda elde edilmesi klasik mamografiden farkıdır. Daha az radyasyon kullanılarak mamografi incelemeleri yapabilmek Dijital mamografi ile mümkün olmuştur.
Radyasyon miktarı Dijital mamografi cihazlarında daha düşüktür. Memeye uygulanan baskı Dijital mamografide daha azdır.
Dijital mamografi cihazları foton sayma teknolojisi ile çalışır. Foton sayma teknolojisinde Görüntü elde edebilmek için gereken ara basamakları ve teknik zaman kaybı daha farklıdır. Vücudun aldığı radyasyon dozu mamografi çekimi sırasında, uzun bir uçak yolculuğu ile alınan radyasyon dozunu aşmamaktadır.
Genellikle 15 dakika civarında Mamografi çekimi yapılabilmektedir.
Şikayeti olmayan kişilerde Meme kanserinin sıklığı ve yaygınlığı nedeniyle düzenli olarak meme kontrollerinin yapılması çok önemlidir.