HSG RAHİM FİLMİ (Histerografi)
Rahim filmi HSG nedir?
Kadınların üreme organlarındaki olası sorunların saptanmasına yardımcı olan genelde kısırlık nedeni araştırılırken kullanılan bir görüntüleme yöntemidir. Hastalıkların saptanmasında, rahim-uterus boşluğu, kanallar-tüpler ile ilgili, bazen de tüplerin karın boşluğuna açıldığı yerlerde oluşabilecek sorunlar için rahim filmi-HSG (histerosalpingografi) büyük öneme sahiptir.
Rahim filmi HSG Nasıl yapılır?
HSG Rahim filmi temel olarak opak-kontrast madde verilerek rahim ve tüp (fallop tüpü-kanallar) boşluklarının röntgende görünür kılınması için yapılan bir yöntemdir. Muayene kaşığı yani spekulum vajen içine yerleştirilerek rahim ağzı görünür hale getirilir. Daha sonra yumuşak plastik bir katater rahim ağzı kanalı-rahim girişine yerleştirilir. Katater ucunda mevcut balon şişirilerek rahim girişinin geçici şekilde tıkaması ve verilen ilacın (kontrast madde) geri akmaması sağlanır. İlaç (Kontrast madde) rahim boşluğu ve ardından tüplere ilerleyerek dijital röntgen cihazında hem uygun pozisyonlarda görüntüler elde edilir hem de canlı görüntü şeklinde takip edilir.
Ağrılı bir işlem midir?
HSG Rahim filmi gelişen yöntem, ileri teknoloji ürünü cihazlar ve yeni kateter sistemleri ve opak maddeler ile genel olarak ağrısız bir yöntemdir. Hastanın kendini kasması dışında muayene kaşığı yada spekulum ağrı oluşturmaz. Ancak Vajinismus olgularında genel anestezi yada sedasyon uygulanması zorunluluk haline gelebilir. Kateter İlaç (kontrast madde) vermek için kullanılır ve ağrı oluşturmaz. Kateterin yerleştirildiğini bir çok hasta farketmez. İlaç (kontrast madde) verildikten sonra rahim boşluğu dolmaya ve kısmen genişlemeye başladığında adet sancısına benzer hafif kasık ağrısı oluşabilir. Bu sancı, ilacın (kontrast madde) geri akması için kateter balonu boşaltıldığında yani rahim içi basınç düştüğü anda kaybolur.
Rahim filmi HSG işlem süresi?
Rahim filmi HSG işlemi yaklaşık 10-15 dakika sürer. Film ve rapor 30 dakika sonra hazır olur.
Rahim filmi HSG ile tıkanıklıklar açılır mı?
Tüpler-kanallar, verilen sıvı ile yıkanmış olur. Koyu kıvamlı salgı ya da doku kırıntıları gibi şeyleri, tıkaçları işlem sırasında kullanılan sıvılar yıkayıp atabilir. Daha çok işlevsel tıkanıklıkları bu anlamda açabilir. Bu nedenle HSG rahim filmi yapıldıktan sonra hamilelik şansı yükselmektedir. Hastalıklar nedeniyle oluşan tüp tıkanıklıkları bu yöntemle açılamaz. Sorunun yeri ve cinsine göre tüp açma müdahaleleri genellikle laparoskopik cerrahi işlemler ile gerçekleştirilir. Tüplerin rahime bağlandığı başlangıç kısmında tıkanıklık olduğu durumlarda HSG’ye benzer bir yöntemle tüplerin tekrar açılması-rekanalizasyonu radyolojik görüntüleme eşliğinde kateter ve özel kaygan klavuz teller aracılığı ile sağlanabilir.
HSG Rahim filmi ile rahimdeki yapışıklıklar açılır mı?
HSG Rahim filmi çekilirken verilen ilaç (kontrast madde) basıncıyla (rahim boşluğunu gerip iki duvarı birbirinden uzaklaştırdığından) rahim içi küçük yapışıklıklar kısmen bazı durumlarda tamamen açılabilir. Tedavi yöntemi genellikle cerrrahidir (histeroskopi) rahim içi yapışıklık tedavisi için HSG çekilmez. Rahim içi yapışıklıklar kürtaj sonrası sık görülür. (Endometriumun inceldiği) Rahim duvarının ince durumlarında da yapışıklıklar sık görülür. Yapışıklıklar kürtaj sonrası adet kesilmesi azalması durumuna neden olabilir. Adet (regl) kanının akmasına rahim girişindeki küçük bir yapışıklık bu alanı tıkayarak engel olur. Rahim filmi HSG bu gibi durumlarda yapışıklığı ortadan kaldırıp hastanın tamamen iyileşmesini sağlayabilir.
HSG Rahim filmi neleri gösterir?
Rahim boşluğunun doğuştan gelen şekil bozukluğunu, sonradan oluşan myom, endometrial polip vb. kitleler, rahim duvar kalınlaşması gibi patolojiler, enfeksiyon, rahim içi yapışıklıkları rahim filmi HSG gösterir. Rahim filmi HSG tüplerin kanalların açık olup olmadığını, tıkalıysa hangi seviyede tıkandığını, geniş ya da dar olup olmadığını gösterir. Tüp çevresinde özellikle ameliyat, çikolata kisti veya enfeksiyona bağlı gelişebilen yapışıklıkları gösterebilir.
HSG Rahim filmi sonrasında nelere dikkat edilmelidir ?
Profilaktik antibiyotik kullanımı olası enfeksiyon riskini azaltmak amaçlı tavsiye edilir. Az miktarda kısa süreli sızıntı şeklinde kanama işlem sonrasında görülebilir. Yapılan işlemden sonra günlük hayatınıza devam edebilirsiniz.