Görüntüleme Hizmetleri

Görüntüleme İşlemleri Ne İşe Yarar?

Vücut içinde veya üzerinde bir bölgenin detaylı olarak görüntülenmesi ve incelenmesi hastalıkla ilgili tanı ve tedavi için önemlidir. Yapılan muayene sonucunda doktorlar hastayı alakalı görüntüleme işlemlerine yönlendirir. Elde edilen görüntüler hastalığın teşhisi için daha sağlıklı bir sonuç verir. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte sağlık ve tıp alanında kullanılan cihazlar da yenilenmekte ve gelişmektedir.

Teşhis, tanı ve tedavide olumlu sonuçlar almamızı kolaylaştıran cihazlar nelerdir?

Başlıca ve en yaygın kullanılan görüntüleme cihazları; MR (emar), BT yada CT (Bilgisayarlı Tomografi), Ultrason (ultrasonografi), Doppler (dobler) röntgen (Xray) ve DSA (dijital sanal anjiyografi) dır.

 

Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)(MRI)(EMAR)

Manyetik Rezonans Görüntüleme bilinen adıyla MR, vücudun tamamının detaylı bir şekilde görüntülenmesini sağlar. Elektromanyetik kuvvetler ve radyo frekanslarını kullanarak inceleme sağlayan MR (Emar), görüntülüme cihazları içinde en zararsız ve en etkili olan yöntemdir. Genellikle beyin ve yumuşak dokular için tercih edilen MR’ ın çekim süresi yaklaşık olarak 10 ile 45 dakika arasında sürmektedir.

MR hakkında bilinen yanlış bilgilerden biri de zararları ve radyasyon içermesiyle ilgilidir.

MR Emar görüntüleme cihazları arasında en zararsız olanıdır. Zararların tespiti için yapılan araştırmalar bunu kanıtlamıştır. MR cihazı, dev bir mıknatıs gibidir. Elektromanyetik dalgaları ve radyo frekanslarını kullandığı için radyasyon ve X ışını kullanmaz. Elektromanyetik alanın çok yüksek olması sebebi ile vücudunda stend, kalp pili, platin, protez vb. içeriğinde metal olan herhangi bir cisim varsa hastanın MR’ a girmesine izin verilmez. Bunun için vücuttaki cisimin MR uyumlu olduğunu açıklayan doktor yazısı istenir.  MR tetkiki yapılırken ilaç kullanılması gerekmez. İlaçlı (kontrastlı) yapılması istenilen tetkiklerde çekim esnasında çeşitli şekilde ilaç verilerek görüntüleme işlemi gerçekleştirilir.

 

MR çekilmesini gerektiren sebepler nelerdir ?

  • Eklem ve ekstremite bölgeler için omuz, dirsek, kol, el, uyluk, kalça, diz, bacak, ayak bileği ve ayak gibi eklemlerin incelemeleri
  • Omurilik servikal torakal dorsal lomber sakroiliak vb.
  • Kafatası içerisindeki tümörlerin görüntülenmesi
  • Beyin, göz, kulak içi görüntülemelerinde
  • Kanser şüphesi olan hastalarda tümörün derecesinin tespitinde
  • Yumuşak doku ve damarların görüntülemesinde
  • Akciğer, kalp, karaciğer, mide ve böbrek gibi organların incelenmesi

Buna benzer bölge ve hastalıkların teşhisinde kullanılabilir.

 

Multislice Bilgisayarlı Tomografi (BT) Nedir?

X ışınları ile görüntüleme imkanı sağlayan cihazlardan biride bilgisayarlı tomografidir. X ışınları xray röntgen ışınlarıdır. Teknolojinin gelişmesi ile çok kesitli (multislice) tomografi cihazlarının kalitesi yükselmiştir. Cihazların hızları artmış, çekim süreleri kısalmış ve alabildikleri kesit aralıkları incelmiştir. Teşhis için bu özellikler çok önemlidir. Nefes tutma süresi 10 15 saniye gibi kısa olan çekimlerde tüm vücut bölgeler halinde görülebilmektedir. Hastanın çekim sırasında hareketsiz beklemesi gerekmektedir. Tomografi çekimi yapılırken hastalar acı ya da ağrı hissetmezler. Çekimi yapılan bölgeye göre ağız yoluyla veya damardan ilaç (kontrast) verilebilir.

 

Bilgisayarlı Tomografinin Zararı Var mı?

İlaç (kontrast) verilirken ilaç içerisindeki etken maddeye alerjiniz var ise çok ciddi sorunlar yaşayabilirsiniz. Bu ilaçların kullanımı böbrek sorunu olan hastalarda risklidir. Gerekli kontrollerinizi işlem öncesinde yaptırmanız gerekir. Tomografi cihazı radyasyonu yayarak görüntüleme yapar. Yeni teknoloji ile üretilen cihazlarda düşük dozda radyasyonla tetkikler yapılmaktadır.

Ultrasonografi Hangi alanlarda Kullanılır?

Ultrasonografi, kulağın duyamayacağı yüksek frekanslı ses dalgalarını kullanarak görüntüleme yapan bir cihazdır. X ışını yani radyasyon kullanmaz. Bebeklerde ve hamilelerde kullanımı güvenlidir. Çeşitli kistlerin ve tümörlerin teşhis edilmesinde kullanılır.

 

Röntgen Nedir, ne için kullanılır?

Röntgenler X ışınları kullanılarak vücudun görüntülenmesini sağlayan cihazlardır. Kemik yapıları görüntülemek için röntgen kullanılır. Görüntüleme röntgende çok hızlı olur. Ağrı ya da acı hissetmezsiniz. Az miktarda radyasyon çekim sırasında yayılır. X ışınları geçtikleri sırada vücudun farklı bölgelerine göre değişiklik gösterir. Kemikler açık ve beyaz, ciğerler ve hava koyu ve siyah, kas ve yağ dokuları ise gri renkte görünür. Yapılan tetkike göre İlaç (kontrast madde) kullanılır.

 

Anjiyografi Nedir?

Kalbe giden damarlardaki tıkanıklıkların görüntülenmesine anjiyo denir. Kalp ve damar hastalığı olanlara yapılan anjiyo işlemi çok önemlidir. Damarların tıkandığı gösteren en önemli belirti göğüs ağrılarıdır. Görüntülemesi yapılan tıkalı damarlar balon ve stentleme yöntemi kullanılarak açılabilmektedir. Radyasyon miktarı Anjiyografi işlemlerinde çok azdır. Kalp ve Damar hastalıklarının tedavisinde açık ameliyat yapmadan anjiyo yöntemiyle tedavi imkanı sağlanmaktadır.

Böbrek yetmezliği olan hastalara Karbondioksit Anjiyografi yöntemi ile anjiyografi yapılabiliyor!

İşlem sırasında kullanılan kontrast maddeler, böbrek yetmezliği olan hastalarda sorunlara neden olabiliyor. Bu hastalara normal anjiyo işlemi yapılamamaktadır. Karbondioksit anjiyo yöntemi böbreklere zararı bulunmadığı için böbrek hastalarına uygulanmaktadır. Karbondioksit anjiyografi yöntemiyle Böbrek fonksiyonları bozulmadan damarlardaki tıkanıklıkların tedavisi yapılabilmektedir.